Смяна на смесител на мивка

Подмяна на мивки и смесители
Подмяна на кухненски мивки
ноември 28, 2019
Монтаж на електроуреди
януари 16, 2020
Show all

Смяна на смесител на мивка

Смяна на смесител на мивка

Смяна на смесител (батерия на мивка) в кухнята, особено при стоящи смесители е меко казано неприятна работа. За  да смените смесителя на мивката трябва да сте под нея и да развиете смесителя със специален глух ключ. Процедурата е особено трудна при повечето кухненски мивки, където кухненския плот е малко по-дълбок и е възможно да има малък бойлер под мивката. За да достигнете до смесителя е възможно да се наложи временно демонтиране на сифона на мивката и спиране на електричеството към бойлера (ако има такъв).

За да извършим смяна на смесител (батерия) на мивка е необходимо да спрем водата, може само студената или студената и топлата ако апартамента е с  централно топлоподаване. След като водата е спряна е нужно да изпуснем(намалим) налягането във водопровода. Това може да стане от всеки един смесител, дори и от този които ще сменяме. задължително се отворят двата крана на топлата и студената вода и изчакваме да изтече някакво количество вода. Чак след като намалее или спре водата може да започнем процедурата по демонтаж и монтаж на смесителя (батерията).

Смяната на смесителя (батерията) е задължително да се извършва с професионални инструменти с омекотени (гумирани) работни повърхности. Това са различни ВиК клещи, ключове и др. инструменти върху повърхноста на които има специално покритие. Материала е достатъчно твърд, като същевременно не позволява драскане или повреждане на защитното и декоративно покритие и на смесителя (батерията).

Ако смесителя е разположен директно на стената е задължително да се подменят гарнитурите при холендърните връзки, както и самите щуцери (ексцентрици). Трябва да се сменят и меките връзки от спирателните кранове до батерията, както и евентуално спирателните кранове. Смяна на тези кранове не е задължителна, но за съжаление съвременните материали не издържат повече от десетина години, и много често след този период се счупват или не могат да се спрат вследствие на въздействието от налягането от водопровода. Едно бъдещо счупване е не само неприятно, но често изваждането на счупеното парче от крана е доста скъпо, а може да се стигне и до наводняване на кухнята и последващ Основен Ремонт на кухня

След монтажа трябва да почистите смесителя от мръсотията попаднала по него по време на самият монтаж, както и да го тествате за евентуални течове. Препоръчително е да почистването на смесителя да е с препарати на сапунена основа, като избягвате абразивни или агресивни препарати, които може да наранят или повредят покритието.

С времето струята и дебита на топлата или студената вода може да намалее, затова е нужно да отворите и почистите цедката на лебедката на смесителя, както и филтрите към тръбопровода разположени преди смесителната батерия.