Подмяна на кухненски мивки

Смяна на сифон на мивка
ноември 28, 2019
Смяна на смесител на мивка
ноември 28, 2019
Show all

Подмяна на кухненски мивки

Подмяна на мивки и смесители

Подмяна на кухненски мивки

Кухненските мивки се захабяват от ежедневна употреба и почистване със силни препарати. При металните мивки захабяването води до промяна на цвета, докато керамичните се напукват и чупят с годините. В керамичните кухненски мивки има отвор за преливник, които не може да изсъхва и след продължителен период на употреба се образуват тини и бактерии. Полимерните мивки, наричани по различен начин: гранитни, граникситни или силгранитни, са направени от материал, който представлява смес от смола и варовик. Този материал е много устойчив във времето, така че не се влияе от въздействията на силни препарати или удар, много лесни са за поддръжка и придават на кухнята много естетичен вид. Но дори и те с течение на години променят своя цвят, а понякога врялата вода може да ускори този процес.

Смяната на кухненската мивка се налага основно по 2 причини;

1) Наложителна смяна, вследствие на счупване, захабяване или износване

2) Естетическа смяна – Основен Ремонт на кухня свързана с  Промяна на кухня (Фейс лифт на кухня)

Как се извършва монтажа на мивката?

Преди да демонтираме старата мивка трябва да отстраним смесителя (ако е разположен на самата мивка) и сифона.
Първо действие при смяната е демонтажа на старата мивка е разлепването на силикона между мивката и кухненския плот. Силикона се изрязва с макетен нощ или друг остър но тънък предмет. Веднага след отрязването на силикона трябва да демонтираме сифона на мивката или поне да го откачим от страна на мивката за да освободим движението на самата мивка. Следва демонтаж на мивката от кухненския плот, освобождаване на щипките за закрепване на мивката към плота и развиване на гайките на смесителя със специален ключ. Издърпваме мивката от плота и сме готови с демонтажа.

Ако сме закупили мивка със същият размер на закрепване монтажа на мивката е аналогичен. При кухненски мивки с по-различна големина и размери върху нещата са по-различни. Налага се Ремонт на кухненски плот свързан с изрязване и/или добавяне на парчета за новата дупка на мивката.

След монтажа на мивката без значение от вида и се силиконизира и уплътнява за да няма течове. Смяна на сифон на мивка е последното действие по смяната на мивката. Затягат се връзките на сифона като по възможност се сменят уплътненията му.

След монтажа се подвързва смесителя, като ако е нужно може да се сменят и някой от уплътненията му. При нова мивка с различни размери е възможно и монтирането на нов смесител.