Изработка на гипсокартон

Саморазливни замазки
Замазки и мазилки
май 4, 2016
Ремонт на баня
май 4, 2016
Show all

Изработка на гипсокартон

Окачен таван от гипсокартон
Това е най-разпространения вид окачен таван, може да се изработи от водоустойчив, пожароустойчив или обикновен гипсокартон. Има много добра топло и шумоизолация. Окачените тавани от гипсокартон се състоят от носеща конструкция от профили , закрепени здраво към основния таван. Това позволява изработването на разнообразни интериорни и светлинни ефекти и употребата на различни бои, замазки и мазилки. Окачените тавани от гипсокартон са подходящи за всякакъв вид помещения.

Окачените тавани са чудесна възможност за прекарване за голяма част от електрическата инсталация и за монтиране на осветлението. Те често се използват с дизайнерски ефект като повтарят част от формите помещението или обзавеждането.

За улеснение при преработката на съществуващата електрическа инсталация, първо се изгражда метална конструкция за окачените тавани в жилището.
В центъра на помещението с меката мебел може да се изгради квадратна или обла конструкция. Трябва да се предвидят места за вграждане на лунички, както и места за висящи осветителни тела.

При облицоване на таван с гипскартонени плочи, където светлата височина на помещението е малка, се препоръчва монтирането на окачен таван с едининчна метална конструкция на директни окачвачи.

В антрето също може да се монтира окачен таван, в който ще вградим луни. Тук в антрето окачения таван ще скрие и изправи неравностите, ако сме премествали стени или сме изграждали нови.

Допълнителното осветление, лед лентите и промените в идейния проект, налагат и промяна в електрическата инсталация.
Част от кабелите могат да се прокарат в стените, там където е възможно и по-лесно. За целта в мазилката се прорязват канали, в които се монтират и кабелите.

За другата част от кабелите, канали прорязваме с замазката в пода. След прокарването на кабелите за новата електрическа инсталация, конструкцията за окачените тавани се затваря с гипскартон.

Освен изправяне на повърхностите без мокри процеси, сухото строителство превръща тавана в изискано дизайнерско решение – с разчупени форми и различни размери.

Навлизането на сухото строителство все по-широко при домашните ремонти улеснява и ускорява ремонтните работи.
Системите за сухо строителство са подходящи за всички видове помещения, включително помещения с повишена влажност като бани, душ кабини.

Производители предоставят продукти с все по-завишени характеристики по отношение на влагоустойчивостта. Защото без сухото строителсво в банята много от проектите въобще не биха могли да бъдат осъществени.

Зеленият влагоустойчив гипскартон е вече добре познат. Но за още по-добри резултати и защита от плесени и мухъл може да се използват гипскартонени плочи със стъклен воал. Новите гипкартонени плоскости на Rigips са с подобрена структура, със стъклен воал вместо  хартиено покритие. В сравнение с познатите ни зелени влагоустойчиви гипкартонени плоскости, новите са с подобрени характеристики. Те са покрити и от двете страни със  светло син стъклен воал, който е фабрично грундиран. Неорганичната им повърхност е специално разработена за лепене на плочки или полагане на други декоративни покрития, с висока устойчивост на мухъл и плесени. Сърцевината на плочата също е влагоустойчива и антибактериална, допълнително армирана със стъклени влакна. Новите плочи имат по-висока плътност от стандартния гипскартон осигуряваща моного добри звукоизолационни свойства.