Избор на материал за направа на кухня по поръчка

ремонт на кухненски плот
Ремонт на кухненски плот
април 2, 2018
Ремонт на страници, рафтове, дъно или гръб на кухненски шкаф
април 3, 2018
Show all

Избор на материал за направа на кухня по поръчка

Често попадаме в ситуация, как да изберем най-удачният материал за направа на кухня по поръчка за гр. София?! ПДЧ, МДФ, Масивна дървесина, Шперплат или комбинация от тях! Тук ще разгледаме основните характеристики на всеки материал, без да претендираме за изчерпателност.

МДФ срещу ПДЧ

МДФ срещу ПДЧ

ПДЧ – това са плоскости произведени по технология на горещо пресоване и слепване със синтетични смоли. Най-често използваните за направа на кухни по поръчка ПДЧ -та са с дебелина от 18 до 25 мм. Повърхността на плочата от дървесни частици е с ламинирано покритие, а вътре са трислойни с постепенен преход между трите слоя. Разнообразието от десени и цветове напрактика е безкрайно, а произведените от ПДЧ кухненски шкафове са красиви, естетични и много издръжливи.

ПДЧ плоскости

ПДЧ плоскости

МДФ (от англ. MDF – medium density fiberboard) е дървесно – влакнеста плоча със средна плътност. MDF – плоскостите се произвеждат от мека дървесина, която се раздробява до дървесни влакла. Дървесните частици оформят плочи при много висока температура и пресоване, като се слепват с восък, парафин и гума, което прави МДФ – плочите напълно екологичен материал. Сравнително лесен за обработка, оформяне, пилене, фурнироване, рязане и огъване – перфектен избор за направа на кухни. Повърхността на МДФ – плоскостите е много гладка, плътна, еднородна и с висока степен на влагоустойчивост.

МДФ плочи

МДФ плочи

Масивна дървесина – при производството на мебели, може да се използват различни видове дървесини според желаният ефект. Ако ще се прави дърворезба на вратите е добре използването на мека дървесина, като орех и липа, ако целта е здравина – изборът е бук, за кухни най-често се използва иглолистна дървесина (чам, бор). Независимо какво дърво ще изберете за изработка на мебели в хола, кухнята или спалнята, най-важен е ефекта, които се получава – истински натурален дом!

Масивна дървесина

Масивна дървесина

Шперплат – Шперплатът е дървен материал от тънки, напречно залепени фурнири. Високата устойчивост на шперплата се постига с нареждане на фурнирите слоеве така, че посоката на влакната на всеки два съседни пласта да са под ъгъл 90°. Плочите се състоят от поне три слоя фурнир с номинална дебелина между 1,4 до 3,2 mm. За приложение навън шперплатът трябва да получи адекватна обработка на повърхността, а кантовете да бъдат защитени от проникване на влага. Свойствата на шперплата зависят от вида дървесина, дебелината на фурнира, дебелината на самия шперплат, както и от посоката на влакната. Качеството на външния слой фурнир не оказва влияние върху здравината на шперплата.

Шперплат за направа на кухни по поръчка за гр. София

Потърсете Вашият домашен майстор на кухни за гр. София – ние ще дойдем на Вашият адрес в удобно за Вас време, ще Ви консултираме професионално и ще създадем мечтаният уют за всяка домакиня. Свържете се сега!